GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNE 15 YILDA 2.8 MİLYAR DOLAR YATIRIM
YALOVA’da konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yalova Altınova Tersanelerinde Kenya için inşa edilen yolcu ve taşıma gemisini denize indirdi. Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, Tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demek dedi.
Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gemi inşa sektörünün yıllık cirosunun 2.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Arslan, Uluslararası bir sektör olan denizcilik, 2008den beri dünya ciddi bir kriz yaşıyorken bu alanda ülkemizde sektörü büyütmeye, yol almaya, istihdam sağlamaya devam ediyor. 2,5 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Buna ihracat dâhil, buna bakım, onarım dâhil, yurtiçi üretim, yan sanayi ve gemi geri dönüşüm sanayi dahil" dedi.
Sektördeki istihdam rakamların çok daha büyük olmasını hedeflediklerini anlatan Arslan, "35-36 tersaneden 79 tersaneye çıktık ama çok daha büyük istihdam, dünyadaki krizden kaynaklı olarak bu sektör beklentimiz üzerindeki büyümeyi sağlayamadı. Son yıllarda bir duraksama dönemine geçti. Dünyadaki krize rağmen bizim yerimizde saymamız dahi bizim için başarıdır, bizim için önemli noktadadır. Bu bölgede sadece direkt istihdam 17 bin. Yan sanayi ve dolaylı istihdamı düşünürseniz çok daha büyük. Dolayısıyla tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişiye geçim kaynağı demek, 500 bin kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demek diye konuştu.
Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Memnuniyetle görüyoruz ki sektör kendini yeniliyor, geliştiriyor. Çok farklı üretim türleriyle çok farklı gemi inşa türleriyle dünyadan daha fazla pay almak adına önemli açılımlar, önemli atılımlar yapıyor. Nitekim bugün Kenya’ya buradan yapıp ihraç ettiğimiz gemi de bunun için iyi bir örnek. Bu sektörde son 15 yılda yapılan yatırımın miktarı 2,8 milyar dolar. Bu önemli bir rakam. Tersane sayısı 35’lerden 79’a geldi. 585 adet tekne imal yeri var 700 bin ton yılda çelik işleme kapasitesine sahibiz ve 4,5 milyon dwt yılda gemi inşa etme kapasitesine sahibiz. Yine 2 milyon dwt havuzlama kapasitesine sahip bir ülkeden, Türkiyeden bahsediyoruz. 21 milyon dwt gerçekleşen yıllık bakım onarım kapasitesi var. Kendi garanti fonu kapsamında 10 firmanın 20 gemisine 250 milyon liralık kefalet sağlandı. Yine bu sektör gemi yatırımları 2. Bölge teşviklerinden, 5. Bölge kapsamında alınarak 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilir hale getirildi. Gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamında alındı.
Bakan Ahmet Arslan, bu sektörü destekler vermeye devam edeceklerini ve geliştireceklerini sözlerine ekledi.